Service och tvätt av kapell

Vänd dig till oss för att laga ditt båtkapell. Vi ser till att laga revor, går över sömmar samt ordnar så att knappar och stroppar fungerar och passar in.

Sunbrella®-tyget är rötsäkert tack vare sitt syntetiska fiber och bidrar därmed inte till mögelbildning. Däremot kan mögel bildas om tyget inte underhålls tillräckligt. Det krävs fyra samtidiga element för att mögel ska uppstå och spridas: fukt, värme, sporer och näringsämnen. Det är bra att försöka vädra lite, t.ex. kanske öpnna några dragkedjor litegrann för att minska mögelbildning.

Som kapellmakare sköter vi även kapelltvätten när du behöver tvätta och impregnera åt dig, kom förbi direkt med ditt kapell så kommer du få ett pris på det som behöver göras.

 

Kapellbågar

Vi tillverkar rostfria bågar i dimensionerna 22 och 25 mm. Prata med oss om du vill göra ett nytt kapell så designar vi även bågarna tillsammans med kapellet.

Kapellvård

Här följer några allmänna råd och praktiska tips för hur du vårdar dina båtkapell.

  • Rengör ditt kapell vid behov

En regelbunden lätt rengöring med kallt vatten (sprayflaska eller hink) och grönsåpa/eller en mjuk borste (typ klädborste) tar bort dom värsta smutsfläckarna. Då slipper du också djuprengöra tyget lika ofta (djuprengöring rekommenderas vart tredje år beroende på miljöförhållandena).

  • Innan du viker eller lägger undan ditt skydd (båtkapell, biminitop…)

Är det viktigt att det är torrt och rent för att förhindra mögeltillväxt.

  • Undvik att laga mat under skyddet (båtkapell, biminitop…)

Då rök, ångor och matos innehåller näringsorganismer som kan ge upphov till mögelfläckar på tyget.

  • Se till att kapellet alltid är väl ventilerat

Otillräcklig ventilation för att ta bort ackumulerad fukt ger grogrund för mögelfläckar/jordslag (vid > 65 % luftfuktighet). Se även till att inte sidoventilerna blockeras och täck aldrig skyddet med en tät PVC-presenning.

  • Använd inte

Lösningsmedel, tvättmedel, slipmedel, högtryckstvätt eller tvättmaskin för att rengöra ditt Sunbrella®-tyg.

  • Använd siliconspray på dina dragkedjor vid behov, så håller dom längre. Vår och höst rekommenderas.